Think happy thoughts

peter-pan-31644__180Positief denken, het kan je leven veranderen!

Hoe heeft Peter Pan kinderen laten vliegen? Door ze heel vaak “Think happy thoughts” te laten zeggen.

Peter Pan had gelijk. Positieve gedachten tillen je omhoog en laten je vliegen naar je dromen of in ieder geval dichter bij je wensen te komen.

Een van de dingen die het meeste invloed heeft op ons dagelijks leven en waar we ons te weinig bewust van zijn is het fenomeen negatieve gedachte of negatief denken.

Waarom? Waarschijnlijk omdat het zo ingesleten is dat we het niet eens meer merken.

Negatief denken doet zich voor als we een situatie zelf negatief inkleuren zonder dat we daar concreet feitelijk bewijs voor hebben . Uit onderzoek blijkt dat wij rond de 40 duizend gedachtes hebben op 1 dag. Van al deze verschillende gedachten is vaak 2/3 negatief gekleurd. Dat is dus ongeveer 27 duizend. Dat moet toch wat met eens mens doen.

Feitelijk bewijs kun je dagelijks vinden. Bij jezelf maar ook in contacten met andere mensen.

Je zou voor de aardigheid ’s ochtends bij het opstaan eens moeten turven. Meestal al na een half uur of zelf binnen 5 minuten kun je jezelf al betrappen een negatieve gedachte, terwijl je dit voor hetzelfde positief of misschien neutraal kan kunnen bekijken.

Gedachten bepalen onze gevoelens en onze gevoelens bepalen weer ons handelen.  Negatief denken is van enorme invloed op ons dagelijks leven en welzijn. Je staat er mee op en je gaat ermee naar bed.  Omdat negatief denken je niet helpt in het vinden van oplossingen, het maken van contact, het ondersteunen van je gezondheid en je gelukt stimuleert is het omvormen ervan enorm de moeite waard. Wil je je beter voelen, beter je wensen en behoeften kunnen invullen, prettige contacten onderhouden, etc.  dan is hier winst te boeken.

Waarom denken we eerder negatief dan positief?

Waarom zijn wij geneigd eerder het negatieve van iets te bekijken dan het positieve? Waarom doen we dingen die niet bijdragen aan ons geluk? Waarom volharden  we  in patronen die we keer op keer moeten ervaren als pijnlijk en destructief?                       Kennelijk is het nog niet zo eenvoudig om de positieve kant van iets te bekijken.  Wat ik vaak van mensen hoor die ik coach is dat het negatief denken vanzelf gaat en dat je om positief te denken je best moet doen. Positief denken ik kennelijk minder vanzelfsprekend en vertaalt zich minder snel in een patroon als negatief denken dat doet.

Functie van negatief denken

Gedrag en gedachten zijn er niet voor niets. Alles heeft een functie en zo zal dat ook met negatieve gedachten zijn. Wat brengt het ons?

Negatieve gedachten zijn uitermate nuttig en behoeden mensen voor roekeloos gedrag. Negatieve gedachten manen ons tot kalmte en bezinning. Ze zorgen er ook voor dat wij een goede afweging kunnen maken van onze kansen en (on)mogelijkheden. Dus daar is op zich niets mis mee.

Wanneer gaat het mis?

Voorbeeld: Iemand is ooit gepest en denk vervolgens dat hij/zij in iedere groep het risico loopt weer gepest te worden.  In de psychologie heeft men dit onderzocht en noemt het pesten in dit geval de stimulus (aanleiding) en het je terugtrekken de respons die je op een bepaalde situatie vertoont. Ons brein gaat met ons aan de haal en doet voorkomen dat situaties die we ooit als negatief hebben ervaren zich ook in situaties voordoet die dezelfde associaties oproept. Alles gebeurt  meestal in een fractie van seconden en achteraf kun je vaak een verklaring vinden waarom je zo gereageerd hebt. Hoe kun je negatieve gedachten ombuigen naar positieve? Ik heb dit in onderstaande stappen omschreven als handvat.

Stap 1: Bewustzijn

Onderzoek je gedachten op negatieve uitingen terwijl hier feitelijk geen aanleiding voor is. Als je deze gedachte bij jezelf opmerkt Stop hier zo snel mee. Door bijvoorbeeld innerlijk STOP te zeggen tegen die gedachte.

Stap 2: Aanvaarding

Aanvaard dat deze negatieve gedachte er is. Belangrijk is om deze negatieve gedachte niet weg te duwen. Het zal namelijk met dezelfde snelheid terug komen. Je doet er slimmer aan om de gedachte van een afstand te bekijken. Je gedachte en jouw persoon zijn niet hetzelfde.

Stap 3: Blijf bij de feiten

Onderzoek bij jezelf wat er nu feitelijk waar is of feitelijk is gebeurd in een bepaalde situatie. Kijk of er verschil is tussen de feiten en je eigen interpretatie. Wat ik dan zelf probeer te doen is te checken bij de ander. Klopt het dat…. of ik merk dat ik…of ik zie ….. Feedback van de ander werkt als krachtige omvormer. Ik zie het als teken van kracht dat je je kwetsbaar durft op te stellen en jezelf als  experiment ziet dat zich steeds blijft ontwikkelen.

Stap 4: Vertrouw op je nieuwe ervaring

Als je erachter komt dat je de situatie/contact/ervaring negatiever hebt gemaakt dan feitelijk had gehoeven dan ontstaat er op dat moment al een nieuwe ervaring voor je: “Het hoeft niet zo te zijn zoals ik gedacht had.” Probeer dit vast te houden want menigeen gaat alsnog weer in de ja maar stand en zoekt alsnog weer negatieve dingen op om ook de onderzochte situatie weer negatief in te kleuren.

Stap 5: Geef jezelf een compliment

smiley happyAccepteer je mismatch die je in eerste instantie hebt gemaakt en geef jezelf een compliment voor je zelfonderzoek. Je hebt aan een stuk waarheidsvinding gedaan. Iets wat wetenschappers al jarenlang doen. Koester je bij de gedachte dat nieuwe ontdekkingen nooit hadden plaatsgevonden als we ons eigen denkkader niet ter discussie hadden durven stellen.

Belemmeren je gedachten dusdanig dat je hierdoor blokkeert en deze stappen niet helpen dan zal de schop dieper de grond in moeten en kan het zijn dat ervaringen in je jeugd of later ervoor gezorgd hebben dat je geen baas bent over je eigen gedachten. In dat geval is counselling een heel goed middel om deze processen boven water te halen en je te helpen baas te worden over je eigen gedachten. Ik kan je daarbij helpen je denken, voelen en je handelen meer in één lijn te brengen waardoor je weer regie krijgt over je eigen gedachten en over jezelf. Lees daarover meer.

Over wandelcoachameland

Ik ben gecertificeerd couch/counselor en heb de overtuiging dat lopen in de natuur en op het strand waar ik woon stimulerend werkt om tot zelfinzicht te komen waardoor je in staat bent met een heldere blik weer naar je situatie te kijken.
Dit bericht werd geplaatst in coachingstraject, Geen categorie, positief denken en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie